Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Proza
(2)
Dostępność
dostępne
(4)
Placówka
Wypożyczalnia dla dorosłych
(1)
Czytelnia dla dorosłych
(3)
Autor
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(1)
Królikowski Tomasz (technolog żywności)
(1)
Kuczewski Józef
(1)
Leszczyński Krzysztof (technologia żywności)
(1)
Mitek Marta (1951- )
(1)
Myszkowska-Ryciak Joanna
(1)
Nalborczyk Aneta
(1)
Toeplitz Zuzanna
(1)
Waszkiewicz Czesław
(1)
Włodarek Dariusz
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(1)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Temat
Edukacja prozdrowotna
(1)
Higiena
(1)
Poezja polska
(1)
Promocja zdrowia
(1)
Rolnictwo
(1)
Surowce roślinne
(1)
Technologia żywności
(1)
Gatunek
Podręczniki
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Idac piszę siebie / Aneta Nalborczyk. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 1993. - 43 s. ; 30 x 10 cm.
Forma i typ
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.162.1-1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podręcznik zawiera istotne zagadnienia dotyczące współczesnej ochrony i promocji zdrowia, w tym związane z uzależnieniami od tzw. środków psychoaktywnych nowej generacji, psychologicznych aspektów rozwoju osobowości i zaburzeń tego rozwoju wynikających z nadmiernego przywiązania do nowych technologii, jak też nowych zaburzeń odżywiania, które pojawiły się stosunkowo niedawno. Przedstawiono nowe podejście do zagadnień związanych z dietoprofilaktyką i dietoterapią chorób metabolicznych i nowotworowych, schorzeń neurodegeneracyjnych oraz układu krążenia i układu kostnego. Poruszone zostały zagadnienia dotyczące aktualnych zagrożeń spowodowanych chorobami pasożytniczymi i odzwierzęcymi (m.in. boreliozą i bąblowicą) oraz zanieczyszczeniami środowiska (smog). Zaprezentowano również nowe podejście do zagadnień związanych z zarażeniem wirusem HIV i terapią antyretrowirusową oraz podstawami udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej. Mamy nadzieję, że pozycja ta zainteresuje nie tylko studentów wydziałów zajmujących się żywieniem człowieka, ale także studentów medycyny, nauk o zdrowiu oraz wszystkich, którym bliskie są poruszane w niej zagadnienia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W podręczniku opisano procesy technologiczne przetwórstwa wybranych surowców pochodzenia roślinnego. Zamieszczone blokowe schematy technologiczne pozwalają na prześledzenie kolejności operacji jednostkowych i roli, jaką pełnią w procesie przetwarzania i utrwalania żywności. Różnorodność gatunków i odmian surowców roślinnych oraz kierunków ich przetwarzania powoduje, że opisywane w podręczniku procesy technologiczne muszą być indywidualnie dostosowane do surowca. Wpływ na to ma także m.in. sezonowość podaży tych surowców w skali roku, znaczne zróżnicowanie cech technologicznych wynikające z rozproszenia terytorialnego upraw oraz dużej liczby producentów rolnych. W podręczniku opisano również zagadnienia związane z metodologią oceny parametrów jakości oraz bezpieczeństwa żywności pochodzenia roślinnego oraz ocenę towaroznawczą surowców i produktów gotowych. Wskazano również na znaczenie aspektów żywieniowych w procesie przetwarzania surowców i produkcji żywności. Zwrócono uwagę na stawiane przez organizacje handlowo-dystrybucyjne wymagania dotyczące standaryzacji i powtarzalnej jakości oraz trwałości produktów gotowych niezależnie od czasu i miejsca pozyskiwania surowców.
W poszczególnych rozdziałach pokazano zależność między wymaganiami odbiorców gotowych wyrobów a koniecznością otrzymania żywności bezpiecznej i trwałej. Treści opracowania są zgodne z wymaganiami Krajowych Ram Kwalifikacyjnych (w zakresie wiedzy, kompetencji i umiejętności) przewidzianych dla studiów I stopnia - inżynierskich realizowanych na kierunkach: technologia żywności i żywienie człowieka, bezpieczeństwo żywności oraz towaroznawstwo lub pokrewnych. Podręcznik może być przydatny także dla pracowników inżynieryjno-technicznych przedsiębiorstw produkujących żywność pochodzenia roślinnego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej